Pada pendapat saya, bangsa Melayu suka menggunakan kelapa dalam masakan. Kelapa boleh menambahkan perisa masakan. Di bawah menunjukkan beberapa jenis makanan tempatan bangsa Melayu yang biasa dijumpai.
Kuih-muih |
Lontong |
Sate |
Nasi Lemak |
Nasi Kerabu |
Pisang Goreng, Cucur Pisang, Cucur Bawang, Dan Lain-lain |
Keropok Lekor |
Masakan bangsa India terkenal dengan perisa rempahnya yang boleh meningkatkan selera. Campuran rempah-ratus yang tersendiri tiada tandingannya. Di bawah menunjukkan beberapa jenis makanan tempatan bangsa India yang biasa dijumpai.
Tose |
Mee Segera Goreng |
Roti Canai |
Mee Goreng |
Nasi Ayam Goreng |
Roti Tisu |
Kari Ayam |
Kari Ikan |
Ayam Goreng Berempah |
Pelbagai jenis cara memasak digunakan dalam masakan bangsa Cina. Oleh itu, variasi masakan Cina amat banyak. Di bawah menunjukkan beberapa jenis makanan tempatan bangsa Cina yang biasa dijumpai.
Mee Udang |
Kuey Teow Goreng |
Pan Mee |
Chee Cheong Fun |
Mee Bebola Ikan |
Tiram Goreng |
Ayam Dibalut Kertas |
Yong Tau Foo |
Lok Lok |
No comments:
Post a Comment