Saturday, 30 April 2011

Contoh-contoh Makanan Tempatan Tiga Bangsa Utama Di Malaysia

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pada pendapat saya, bangsa Melayu suka menggunakan kelapa dalam masakan. Kelapa boleh menambahkan perisa masakan. Di bawah menunjukkan beberapa jenis makanan tempatan bangsa Melayu yang biasa dijumpai.
Kuih-muih
Lontong
Sate
Nasi Lemak
Nasi Kerabu
Pisang Goreng, Cucur Pisang, Cucur Bawang, Dan Lain-lain
Keropok Lekor
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Masakan bangsa India terkenal dengan perisa rempahnya yang boleh meningkatkan selera. Campuran rempah-ratus yang tersendiri tiada tandingannya. Di bawah menunjukkan beberapa jenis makanan tempatan bangsa India yang biasa dijumpai.
Tose
Mee Segera Goreng
Roti Canai
Mee Goreng
Nasi Ayam Goreng
Roti Tisu
Kari Ayam
Kari Ikan
Ayam Goreng Berempah
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pelbagai jenis cara memasak digunakan dalam masakan bangsa Cina. Oleh itu, variasi masakan Cina amat banyak. Di bawah menunjukkan beberapa jenis makanan tempatan bangsa Cina yang biasa dijumpai.
Mee Udang
Kuey Teow Goreng
Pan Mee
Chee Cheong Fun
Mee Bebola Ikan
Tiram Goreng
Ayam Dibalut Kertas
Yong Tau Foo
Lok Lok

No comments:

Post a Comment